Näin heinäkuun kääntyessä jo loppupuolelleen kirkon päivittäiset kävijämäärät ovat alkaneet vakiintua. En voi väittää, että kirkkoon eksyisi väkeä liiaksi, mutta tänään vierailijoita on ollut kylliksi yhdelle oppaalle. Opastan nimittäin yksin tänään, minkä vuoksi useamman kirkkovieraan samanaikainen saapuminen kirkkoon tuottaa ajoittain pieniä ongelmia kaikkien vieraiden huomioimisessa. Ivallista on myös se, että välillä saattaa kulua kaksikin tuntia, jolloin kirkossa on hiljaista kuin huopatossutehtaassa, kun yhtäkkiä kirkkoon ryntääkin useamman ihmisen lauma. Tänään vieraita on ollut tavallista enemmän myös ulkomailta. Huomaan, että englannin kielen puhetaidoissani olisi roimasti kehitettävää, mutta keskeisimmät asiat kirkon historiasta saa selitettyä hieman tankerommallakin englannilla ja käsien huitomisella. Ja onneksi meillä on niin kätevät ja kattavat kirkkoesitteet niin englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, ranskaksi kuin myös venäjäksi! Mutta miksi, voi miksi en ikinä aloittanutkaan saksan kielen opintoja?
Silloin kun kirkkovierailla on aikaa ja kiinnostusta, he yleensä käyvät tutustumassa myös kirkon sakastiin, jonka seiniä komistavat seurakunnan entisistä kirkkoherroista tehdyt muotokuvamaalaukset. Kaikkiaan viidestätoista maalauksesta kirkkovieraiden katseet kiinnittyvät tavallisesti seitsemään maalaukseen. Seuraavassa muutama virke eräästä merkittävästä kirkkoherrasta.
1) Ensimmäiseksi jäädään tutkimaan sakastin oven läheisyydessä olevan Johan Laguksen (1733-1806) muotokuvaa. Lagus toimi kirkkoherrana, kun Kustaa Aadolfin kirkko rakennettiin (1779), ja vihki kirkon käyttöön samaisena vuonna. Lagus oli siirtynyt kirkkoherran virkaan Loviisan triviaalikoulun rehtorin virasta, minkä lisäksi suku oli tunnettu myös maataloudellisista kulttuuriharrastuksistaan. Teologian tohtorin arvon saanut Lagus toimi myös pappissäädyn edustajana Ruotsin valtiopäivillä. Hänen kirkkoherrakaudelleen ajoittuu myös herännäisyyden synty. Liikkeen keulahahmon Paavo Ruotsalaisen (1777-1852) kotiseurakunta oli Iisalmen seurakunta, jonka tuolloin varsin tuoreessa Kustaa Aadolfin kirkossa Ruotsalainen kävi myös rippikoulunsa.
Lopuista kuudesta eniten kiinnostusta herättäneistä kirkkoherroista on luvassa tietoiskut tuonnempana.
Viikonlopun viettoon,
Lauri
Lähteet:
Kortelainen, Tuomas 1977. Iisalmen seurakunnan historia 1627-1977. Iisalmen seurakunta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti